Granity to głębinowe kwaśne skały magmowe których głównym składnikiem jest kwarc, skalenie alkaliczne i plagioklaz. Dzięki temu, że są to skały odporne na kwasy i dużo starsze od skał pochodzenia marmurowego mają o wiele szersze zastosowanie.

Wyroby z granitu mogą doskonale sprawdzić się w kuchni, zarówno na blatach jak i na podłodze.

Blaty granitowe mają wszystkie niezbędne cechy wymagane przy czynnościach kuchennych:

  • są bardzo odporne na zarysowania
  • po zaimpregnowaniu są odporne na zaplamienia
  • wykazują największą odporność na wysokie temperatury (ze wszystkich znanych materiałów stosowanych na blaty kuchenne)
  • w przypadku wystąpienia ubytków – wykruszeń blat granitowy można bez problemu skutecznie naprawić
  • są w stu procentach odporne na wszystkie kwasy występujące w kuchni
  • najważniejszą cechą której nie mają blaty paździerzowe oraz blaty z cienkich spieków na bazie paździerzy to odporność na wodę podstawowy produkt - substancja występująca w kuchni

Z całą pewnością granit to nadal najlepszy i najbardziej trwały surowiec na blaty kuchenne.

Mistrz Kamieniarstwa Stanisław Janusz Spakowski

Powrót do nowości